Voordracht 08 april 2005


Voordracht in de polyvalente zaal van de bibliotheek, Marktplein te Brakel op vrijdag 8 april 2005 om 20 uur.

“Het O.-L.-Vrouwehospitaal van Oudenaarde tijdens het Ancien Régime, 1202 - 1796.” – Geert Van Bockstaele.

Het begin van de 13de eeuw is een cruciale periode voor Vlaanderen en ook voor de ruime regio Oudenaarde: op politiek en godsdienstig gebied doen zich grote verschuivingen voor. De graven gaan meer steun zoeken bij de steden en de baljuws dan bij de vazallen. Graaf Boudewijn IX schonk, toen hij al op weg was naar Jeruzalem, een belangrijk stuk grond aan het hospitaal dat door een priester Arnulfus gesticht was. In het begin van de 13de eeuw roerden ook de vrouwen zich in het debat: op veel plaatsen ontstaan niet alleen abdijen van Cisterciënzerinnen en weldra begijnhoven, maar tevens hospitalen waar na verloop van tijd alleen vrouwen de ziekendienst verzorgden. Kort na de stichting van het hospitaal startte men er met een abdij van cisterciënzerinnen en ontstond er aldus een tweede Bijloke.

De kloosterzusters kwamen regelmatig in botsing niet alleen met de lokale geestelijkheid maar ook met de bisschoppen.

Het dagelijkse leven van de zusters zal besproken worden, en er zal een antwoord worden gegeven op vragen als ‘Tot welke orde behoorden de hospitaalzusters? Waren ze van adel? Wie werd er opgenomen in het hospitaal, en aan welke voorwaarden? Welke rol speelde het hospitaal tijdens de vele 17de- en 18de-eeuwse oorlogen? 
Tenslotte zal een synthese worden gegeven van hun economische kracht, en worden in het kort de huidige gebouwen in hun historische context gesitueerd.

 

Meer inlichtingen kunt u verkrijgen in ons documentatiecentrum of bij:

Ludwig De Temmerman   voorzitter,
Molenhoekstraat 69, 9660 BRAKEL.
e-mail: ludwig.detemmerman@skynet.be 
Tel. 055 42 65 75

of

André Premereur   secretaris,
Langemunte 20, 9570 LIERDE
e-mail: andre.premereur@skynet.be
Tel. 055 42 15 65

 


Je kan ook lid worden van Triverius en meteen het driemaandelijks tijdschrift ontvangen .Wil je weten hoe? Klik dan hier voor algemene informatie.

Terug naar startpagina