Erfgoeddag 22 april 2007


ERFGOEDDAG 2007 - WAARDEN

"Brakelse amateursfilms uit de jaren '50 - Waardevol?"

In de polyvalente zaal van de Bibliotheek (Marktplein)

Op zondag 22 april 2007  van 10 tot 12 en van 14 tot 19 uur.

Organisatie  Werkgroep Open Monumenten , Culturele Raad Brakel en  G.H.K Triverius 

Omstreeks de jaren '50 waren er in Brakel een klein aantal amateurs met een filmcamera die een aantal evenementen vastlegden in bewegende beelden. Processies, wielerwedstrijden, toneelopvoeringen, inhuldigingsplechtigheden, volksvermaak, kermissen, volkssporten, snelheidswedstrijd met motorfietsen.... 
Deze bewegende beelden vertellen veel meer dan foto's. Zij
geven immers de dynamiek weer van het gebeuren wat met foto's zeer moeilijk is. De meeste amateurs hebben hun fragiele nitraatfilms reeds overgebracht op videocassette en op DVD zodat ze bewaard kunnen worden voor het nageslacht. 
Voor de erfgoeddag kunnen we nog gebruik maken van personen die het gebeuren van dichtbij meemaakten maar hun relaas moet dringend vastgelegd worden want zelfs bewegende beelden vertellen niet alles. De erfgoeddag is daarvoor een goede gelegenheid.
Een zeer belangrijk en zeer waardevol document is de film "Het kwade oog" van Herman Teirlinck die in onze streek werd gedraaid omstreeks 1935. Deze langspeelfilm geeft een prachtig beeld van het boerenleven in onze streek, van de
volksgebruiken en van het volks amusement zoals boogschieten met vogels die op de wieken van een windmolen werden vastgemaakt, hanengevecht  enz. De waarde van deze film is onschatbaar voor onze streek want het zijn enkel nog een aantal hoogbejaarden die het leven uit die tijd nog hebben meegemaakt.

Aan de vertoning van het filmmateriaal is ook nog een foto- en prentkaartententoonstelling gekoppeld. Deze worden vergroot weergegeven zodat de details goed zichtbaar zijn. Voor gebouwen, straten, landschappen, portretten, ... zijn statische beelden dan weer zeer waardevol omdat ze toelaten de details op te merken.
De amateursfilms worden doorlopend en in parallel getoond op grote computerschermen. Fragmenten uit de film " Het kwade oog" worden geprojecteerd op een scherm. Wie nog over Brakelse amateursfilms beschikt uit de jaren '50 en bereid is deze te vertonen op de erfgoeddag neemt contact op met een van onze bestuursleden.



Meer inlichtingen kunt u verkrijgen in ons documentatiecentrum of bij:

Ludwig De Temmerman   voorzitter,
Molenhoekstraat 69, 9660 BRAKEL.
e-mail: ludwig.detemmerman@skynet.be 
Tel. 055 42 65 75

of

André Premereur   secretaris,
Langemunte 20, 9570 LIERDE
e-mail: andre.premereur@skynet.be
Tel. 055 42 15 65

 


Je kan ook lid worden van Triverius en meteen het driemaandelijks tijdschrift ontvangen .Wil je weten hoe? Klik dan hier voor algemene informatie.

Terug naar startpagina