Medisch – historische tentoonstelling ter ere van Hieremias Triverius Brachelius in de Kloosterkerk van de Zusters van Maria, Brakel (Ingang via de Spoorwegstraat)

Triverius vernieuwer van de geneeskunde

Jeremias Dedrivere (°Nederbrakel 1504 - †Leuven 1554), alias Triverius, was de eerste professor anatomie van de Leuvense universiteit. Hij was tevens auteur van 19 boeken waarvan er twee postuum werden uitgegeven. Drie boeken en één anastatische herdruk zijn te bezichtigen.

Kruiden en artsenijen

Van in de oudheid al waren kruiden belangrijk als geneesmiddel en ook nu nog zijn ze de basis van enkele geneesmiddelen.
In de streek rond Vloesberg en Everbeek werden medische kruiden geteeld.
Uit de kruidengeneeskunde ontstond de apotheek waar siropen, zalven en pillen gemaakt werden op basis van kruiden.
Een anastatische herdruk van het kruidenboek van Dodoens wordt tentoon gesteld evenals boeken over volksgeneeskunde.

Instrumenten van pijn en hoop

Met Triverius stond de geneeskunde aan het prille begin van de chirurgie. In de voorbije eeuwen heeft de medische wetenschap een enorme evolutie doorgemaakt. Medische instrumenten veroorzaken pijn maar geven ook hoop op beterschap.

Geneesheiligen

Geloof verzet bergen en kan de zieke sterken om de kwaal te overwinnen. Onze streek was rijk aan bedevaartplaatsen. Vooral Onze-Lieve-Vrouw blijft populair bij de bedevaarders, maar ook Sint-Antonius-abt, Sint-Arnoldus, Sint-Apollonia, …
Het “aflezen” van wratten en het “afbinden” van de koorts zijn gebruiken die tot het domein van de folklore behoren.De tentoonstelling is te bezoeken elke zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur in de periode van 14 september tot 26 oktober, behalve op zaterdag 4 oktober.
De toegangsprijs is 3 euro per persoon en 2 euro voor groepen vanaf 10 personen.

De tentoonstelling is ook te bezoeken op afspraak (ook in november) en met gids.