Op 16/04/2004 had de opening plaats van de tentoonstelling rond 500 jaar chirurgie, farmacie en ziekenverzorging.

In het kader van de Triveriusviering 2004 werd in het RVT Sint-Franciscus te Brakel een tentoonstelling opgezet rond chirurgische instrumenten (trepanatiemateriaal zowel als meer moderne instrumenten) , verzorgingsmateriaal en farmaceutica (bereiding en bewaring).
De tentoonstelling liep van 17 april 2004 t.e.m. 30 mei 2004.
De tentoonstelling werd op een deskundige en wetenschappelijk verantwoorde wijze opgebouwd door Dr. Wilfried CORNETTE en Dr. René VAN ONGEVALLE en werd georganiseerd met ondersteuning van de Wetenschappelijke Vereniging Triverius Zottegem, de provinciale uitleendienst van Oost-Vlaanderen en van het RVT Sint-Franciscustehuis - Opbrakel.
Ter gelegenheid van de opening van deze tentoonstelling " Instrumenten van pijn en hoop" gebeurde eveneens de voorstelling van het boek 'Triverius'.
Het boek werd voorgesteld door Dr. Marleen HANSSENS, Voorzitter van de Wetenschappelijke Artsenvereniging TRIVERIUS Zottegem.
Op deze tentoonstelling waren ook enkele unieke werken te zien van de medisch-wetenschappelijke artieste Pascale Pollier. 
Pascale was in 2001-2002 medewerkster van de wereldberoemde tentoonstelling van Prof. Gunter Von Hagens' Koerperwelten te Brussel.