Geschied- en Heemkundige Kring Triverius


 

 

 

 

 

 


>Triverius 1504 - 2004<
Historische stoet 
12 september 2004 

Cultuurvrienden Deftinge


 

In dezelfde omstandigheden als  in Sint-Martens-Lierde - het "Mettentijd"-feest- vormde een groep cultuurvrienden in Deftinge een vereniging die een ander markant feit uit de geschiedenis van Lierde, en meer bepaald uit de geschiedenis van Deftinge, zou brengen.

Halfweg de 15de eeuw maakte een groep Henegouwse huurlingen de streek rond Geraardsbergen onveilig. Begin juni 1452 namen ze een aantal Gentse soldeniers gevangen. Ze plunderden nadien de kerk van Deftinge en gingen er met al het goud-en zilverwerk aan de haal. Maar erger nog ... het heilig sacrament en het altaar van de kerk werden er ontwijd! Dergelijke heiligschennis was een bijzonder zwaar vergrijp!

Bij het vernemen van de gevangenneming van hun kompanen, werd vanuit Gent een nieuwe militie naar Deftinge gestuurd. Op heldhaftige wijze vielen ze de Henegouwers aan, en bevrijdden ze het gevangen genomen garnizoen. De gewijde zaken werden aan de kerk terugbezorgd.

Volgens de overlevering werden hierbij 170 Henegouwers ter dood gebracht. De Henegouwse hoofdman, en dus leider van de Godslasterende bende, Christophe de la Fóret,werd ter plaatse opgeknoopt.

terug naar historische stoet

Copyright © 2003 http://www.triverius.be