Geschied- en Heemkundige Kring Triverius


 

 

 

 

 

 


>Triverius 1504 - 2004<
      Triveriusconcerto  18 april 2004

Curriculum Jonathan De Ceuster - Contratenor


Copyright © Eric De Meyer

 

Jonathan De Ceuster, geboren te Kortrijk in 1981, vatte zijn zangstudies aan met privé-lessen bij Pascal Devreese. Na vier jaar privé-les, vervolgde hij zijn studies aan de Stedelijke Academie voor Artistieke Vorming te Ronse, tevens bij Pascal Devreese. 
Jonathan studeerde concert-en operazang bij Marcel Vanaud, Annie Frantz, Céline Scheen en Pascal Devreese aan het Conservatoire Royal de Musique de Bruxelles van 2000 tot 2002. Hij was 4 jaar verbonden als solist aan de Vlaamse Jeugdopera. Hij was ook solist in de opera’s “Dido & Aeneas”, “Acteon”, “Venus & Adonis”, “The Tempest” en “Orfeo” die hij bracht in samenwerking met Mallemuze en Theater Transparant. Jonathan De Ceuster volgde ook verscheidene masterclasses bij de Italiaanse sopraan Franca Pierrotti te Lucca en de Israëlische sopraan Ayela Sicron.

 In 1998 werkte hij reeds samen aan een kerstcantate met Kurt Bikkembergs en Gabriëli. In 2001 bracht hij talrijke opvoeringen van de ‘Stabat Mater’ van Pergolesi met het koor ‘Hodie’ olv Jean-Claude Wilkens.
 In 2001 nam Jonathan tevens deel aan de stage ‘A Midsummer Night’s Dream’ (Britten) van de Operastudio van ‘De Munt’ waar hij de rol van Oberon vertolkte. Datzelfde jaar voerde Jonathan vele werken werken uit in oude muziek, waaronder ‘Actus Tragicus’ (Bach), de ‘Johannespassion’ (Bach) en verscheidene cantates van Telemann. Jonathan De Ceuster is tevens lid van het ‘World Youth Choir’ waarmee hij tournees maakte door Venezuela, USA , België, Nederland en Italië. 

In 2002 startte Jonathan een specialisatie in barokzang aan het Conservatoire Régional de Musique de Metz (Fr) bij Monique Zanetti en Andrea Büchel.
Hij behaalde een eerste prijs operazang in 2001, eerste prijzen concertzang en kamermuziek in 2002 en een hoger diploma operazang in 2003 aan het Conservatoire Royal de Musique de Bruxelles. 

Jonathan is aangenomen in de prestigieuze ‘Royal Academy of Music’ te Londen waar hij een ‘postgraduate vocal performance training’ volgt bij David Lowe en Paul Esswood sinds september 2002.

Hij werkt regelmatig samen met verscheidene ensembles waaronder het Laudantes Consort olv Guy Janssens en La Lettera Amorosa. In juni 2003 speelde Jonathan de rol van ‘Fileno’ in de productie ‘La giostra d’amore’ van de operastudio van ‘De Munt’ olv Philippe Pierlot. Hij maakte zijn debuut als solist in de Vlaamse Opera als ‘Niemand’ in de opera ‘Achilleus’ (Wim Henderickx) in maart 2OO3.

 In augustus 2003 nam hij de rol van ‘Amor’ op zich in ‘Drift’, een jongerenproductie van Theater Transparant waarmee hij tourde in Vlaanderen en Nederland. 
Hij zal in de toekomst te horen zijn in concerten met ‘Col Basso’ in februari in Bozar, in verscheidene Johannespassies in april en tevens in de wereldpremière van ‘Triverius’ (C. Goetgeluck). 

Jonathan werd verkozen als ‘grootste belofte van het jaar’ door het vaktijdschrift ‘Opernwelt’ voor zijn aandeel in ‘Achilleus’. 

website : http://www.jonathandeceuster.com 

Copyright © 2003 http://www.triverius.be