Geschied- en Heemkundige Kring Triverius


 

 

 

 

 

 


>Triverius 1504 - 2004<
      Triveriusconcerto  18 april 2004

Curriculum Jo Vercruysse - Viool


Jo Vercruysse (°12/01/1967)

Jo kreeg zijn eerste muzikale lessen van zijn vader Paul op vijfjarige leeftijd, en wel op de trompet. Een jaar later begon hij eveneens met viool. Na zijn humaniorastudies te hebben afgerond, trok hij met zowel viool als trompet naar het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel. Daar besloot hij zich volledig op de viool toe te leggen, en behaalde er na drie jaar de Eerste Prijzen voor Viool, Kamermuziek en Notenleer, alsook het Pedagogisch Diploma.

Jo’s eerste orkestervaringen in professioneel verband deed hij op in wat toen het ‘Nieuw Belgisch Kamerorkest’ heette, de huidige Beethoven Academie. In 1990 kruiste Rudolf Werthen zijn pad en nodigde hem uit om bij ‘I Fiamminghi’ te komen spelen als eerste viool-solist. Van eind 2000 tot 2002 was hij er concertmeester. Met dit ensemble nam hij verschillende cd’s op en toerde hij een flink deel van de wereld rond.
Daarnaast lag Jo mee aan de basis van het Waregems kamerorkest ‘l’Estro Armonico’, waar hij eveneens de functie van concertmeester uitoefent. 
Sinds september 2001 is hij concertmeester bij het “Symfonieorkest van Vlaanderen” en sinds juli 2002 ook van het kamerorkest “Prima La Musica” dat onder de leiding staat van Dirk Vermeulen.

Regelmatig geeft hij recitals met pianist Geert Callaert.
Hij speelt ook samen met gitariste Micheline Dumortier in hun duo ‘Sinistra e Destra’.

Hij is als leraar viool, altviool & kamermuziek werkzaam in de muziekacademie te Waregem.

Als solist heeft Jo ervaring in een rijk repertoire, dat zich uitstrekt van de barok tot en met het hedendaagse werk . 
Jo Vercruysse maakt eveneens deel uit van het bekende ensemble ‘Grupetto’, waarmee hij een cd opnam die door het orkest werd gespeeld op de noodlottige eerste reis van de Titanic. 
Een tweede cd werd reeds opgenomen met het programma rond de filmdiva ‘Marlene Dietrich’.

Copyright © 2003 http://www.triverius.be