Geschied- en Heemkundige Kring Triverius


 

 

 

 

 

 


>Triverius 1504 - 2004<
Historische stoet 
12 september 2004 

Stichting Keizer Karel

 

De 'Stichting Keizer Karel - Gent' is een vzw met een socio-cultureel, historisch karakter. De vereniging werd opgericht te Gent op 18 november 1970 en had als initieel doel de Gentenaars vertrouwd te maken met een illustere stadsgenoot: Keizer Karel werd namelijk te Gent geboren op 25 februari van het jaar 1500. Op 24 mei 1540 veroordeelde hij de Gentenaars weliswaar tot het dragen van de strop, maar hij was uiteindelijk toch niet die grote boeman.

Mettertijd ging de Stichting zich meer toeleggen op de studie van de Renaissance, om door de figuur van Keizer Karel, de eerste monarch met een Europees eenheidsidee, de vergelijkende studie te onderhouden, om tijd en periode op het hedendaagse te projecteren.

Na het Keizer Karel herdenkingsjaar 2000, werd ten overstaan van de burgemeester van de stad Gent, het engagement aangegaan om in de toekomst de stad blijvend te promoten, met de Gentse Europeaan, die Keizer Karel was, als centrale figuur. Hiertoe werkt de Stichting nauw samen met de Gilde van de Stroppendragers.
De Stichting zet zich verder in bij de jaarlijkse Rondgang ter gelegenheid van de Gentse feesten. Ze organiseert tal van culturele activiteiten zoals voordrachten, het inrichten van een museum met historische stukken, muziekconcerten, e.d.m. De Stichting Keizer Karel neemt deel aan tal van optochten: Gent, Brussel, Geraardsbergen,  Binche, Doornik, Lessen, ...

website: http://www.keizer-karel.be/ 

terug naar historische stoet

Copyright 2003 http://www.triverius.be