Geschied- en Heemkundige Kring Triverius


 

 

 

 

 

 


>Triverius 1504 - 2004<
Historische stoet 
12 september 2004 

Toneelgroep O.D.O. Ontwikkeling door Ontspanning Parike


 

Deze toneelgroep werd opgericht in het najaar van 1949 onder impuls van DaniŽl Schiettecatte, Albert Van Den Haute en Roger De Bilde die de enige overlevende stichter en ere-voorzitter is.

Het gezelschap kreeg de naam "Ontwikkeling Door Ontspanning" afgekort O.D.O.-PARIKE. De naam zegt het zelf, de toneelgroep had tot doel de medemens, wat cultuur bij te brengen.

In de beginjaren mochten enkel mannen op het toneel. Na enkele jaren werden ook
de vrouwen toegelaten. Van bij de stichting gingen repetities en opvoeringen door
in de gekende zaal Marmiet in de Hollebeekstraat. Traditioneel wordt er jaarlijks een
blijspel gebracht tijdens de kerstperiode. In het verleden was er nog een opvoering in het voorjaar en waren er ook de opvoeringen in aangrenzende dorpen. In Parike kent deze toneelgroep heel wat bijval zodat zaal Marmiet steeds afgeladen vol zit tijdens de opvoeringen. Tijdens de hoogbloei van de vereniging waren er zelfs uitwisselingsprogramma's in het buitenland, zoals in Duitsland en Nederland.
In oktober 1999 is de vereniging door het Hof gemachtigd de titel 'Koninklijke' te voe-
ren. Ondertussen is men dit jaar aan zijn 55ste speelseizoen bezig en stijgt bij de leden weeral de adrenaline om stilaan de repetities te starten.
Op 12 september neemt O.D.O. deel aan de historische stoet te Brakel en beelden ze de zestiende-eeuwse Brakelse brouwerij 'Moriaan' uit. 

terug naar historische stoet

Copyright © 2003 http://www.triverius.be