Skip to: site menu | section menu | main content

De Orde van Triverius

of de belichters van Dr. Triverius,  een scharnierpersoon  in de Renaissance van de geneeskunde

Momenteel kijkt u naar: Triverius: de Orde » Algemene vergadering 21/01/2012

Aanverwante info

Foto's

Algemene vergadering
 21/01/ 2012

             In het Brakelse gemeentehuis had op zaterdag 21 januari 2012 de algemene vergadering plaats van de Orde van Triverius . De Ordeleden werden verwelkomd door de Voorzitter van de Orde Dr. Lieven Bauwens en secretaris André Premereur.  Tijdens deze algemene vergadering traden 3 nieuwe leden toe tot de Orde en kregen ook zij een bronzen medaille met de beeltenis van Triverius op.
 Voor de muzikale intermezzo's werd een beroep gedaan op Jasper Morel.
Triveriaan Johan Hanselaer, tevens webmaster van http://www.biobibdata.net/  had het genoegen om twee boeken te mogen voorstellen die de Geschied- en Heemkundige Kring Triverius van Brakel met steun van het Gemeentebestuur van Brakel heeft kunnen verwerven.
De slottoespraken werden gehouden door burgemeester Herman De Croo.

De drie nieuwe leden zijn:

Mieke De Prijck

Op Mieke De Prijck kan altijd een beroep gedaan worden bij activiteiten van de Geschied- en Heemkundige Kring Triverius én van de Orde van Triverius. Sinds begin 2007 maakt ze deel uit van het bestuur van de Geschied- en Heemkundige Kring, en heeft zich zeer sterk geëngageerd in alles wat Zegelsem betreft.
Bij de organisatie van activiteiten van de Geschied- en Heemkundige Kring kunnen we steeds rekenen op haar hulp. Ook in het ordenen en digitaliseren van onze verzamelingen speelt Mieke een onmisbare rol.
Ook bij de laatste organisatie van de Triveriusstoet in 2009 konden we op haar een beroep doen om het verloop van die dag in goede banen te leiden.
Door die dagdagelijkse inzet draagt Mieke De Prijck bij tot de verdere bekendmaking van de figuur van Triverius.
Om deze redenen heeft het bestuur besloten mevrouw Mieke De Prijck op te nemen als lid in de Orde van Triverius.
 

Jean-Pierre Hoebeke

Het is bijna onbegonnen werk om de bijdrage die Jean-Pierre Hoebeke levert aan de verdere groei van de Geschied- en Heemkundige Kring volledig te omschrijven.
Zijn eigen bestand met genealogie-gegevens is fenomenaal en groeit nog dagelijks aan, en al die gegevens stelt hij ter beschikking van de Geschied- en Heemkundige Kring.
Ontelbare mensen die ons documentatiecentrum, soms bij toeval, bezochten vertrokken na een paar uur vaak met een schat aan genealogische gegevens waar ze anders maanden opzoekingswerk zouden voor nodig gehad hebben. Op dezelfde wijze beantwoordt hij e-mails van genealogen die de Geschied- en Heemkundige Kring ontdekt hebben via het internet; vaak komen die aanvragen uit het buitenland.
Op woensdagnamiddag staat hij ter beschikking van wie op zondag niet de tijd heeft om het documentatiecentrum te bezoeken.
Waar de microfilms te kort schieten vult Jean-Pierre de hiaten op. Ontelbare registers BS heeft hij al gefotografeerd en elektronische klappers opgemaakt om de opzoekingen te vergemakkelijken.
Tenslotte mogen we zeker niet vergeten te vermelden dat hij de Triveriusgedachte tot over de taalgrens brengt. De contacten met de aangrenzende Waalse gemeenten, waar genealogen dikwijls op zoek zijn naar voorouders uit de Vlaamse Ardennen, - of omgekeerd - verlopen zeer hartelijk, met een zeer intense uitwisseling van gegevens.
Om al deze redenen heeft het bestuur besloten de heer Jean-Pierre Hoebeke op te nemen als lid in de Orde van Triverius.
 

Jacques Van der Zwalmen

Jacques Van der Zwalmen kan je elke zondagmorgen terugvinden in het documentatiecentrum van de Geschied- en Heemkundige Kring Triverius, waar hij orde probeert te scheppen in onze verzamelingen. Het is een monnikenwerk, en hij neemt dat werk nog vaak mee naar huis.
Jacques heeft een hart voor Triverius en nooit wordt tevergeefs een beroep op hem gedaan. Zijn dienstbaarheid is haast grenzenloos en hij is een echte “Triveriaan”. (ter verduidelijking: “Triveriaan is een woord dat blijkbaar steeds meer ingang begint te vinden binnen onze vereniging, en misschien mogen we dat stilaan beginnen officialiseren).
Ook Jacques draagt de Triveriusgedachte uit tot over de gemeentegrenzen, en maakt er publiciteit voor onze vereniging. Net als Jean-Pierre is Jacques geen bestuurslid in naam, maar is het eigenlijk wel in feite. Jacques is bovendien beschermheer van de Geschied- en Heemkundige Kring Triverius.
Om deze redenen heeft het bestuur besloten de heer Jacques Van Der Zwalmen op te nemen als lid in de Orde van Triverius.
 

 

Terug naar de top